Der bliver brugt diverse betegnelser om træsorter og farver. Skulle der være en enkelt, som ikke kender disse beskrivelser, er her en kort forklaring.

Røget eg:

Forskellen på behandlet og ubehandlet træ

Forskellen på behandlet og ubehandlet træ

Røget eg har intet med røg at gøre, det er en kemisk proces. Egetræ får den gråbrune farve efter at have været anbragt i en tæt kasse med en åben beholder med 25% salmiakspiritus i 24-48 timer. Dampene fra salmiakspiritussen går i forbindelse med garvesyren i egetræet, og derved dannes farven. Når man så efterbehandler med voks eller olie, får man den mørkebrune, næsten sorte farve frem.

Splintved:

Egetræ med meget splintved

Egetræ med meget splintved

Splinten er den del af træet, som ligger lige under barken. Splinten er typisk lysere (afhængig af træsort) og for at det meste mere porøst end kernetræ. Centrum af træet kaldes marven, og bør ikke benyttes, da der er stor sandsynlighed for at revnedannelse ved udtørring.

Anløben bøg/birk:

Anløben/svampeangrebet bøg og birk

Anløben/svampeangrebet bøg og birk

Anløben bøg eller birketræ, er en benævnelse, som bruges når træet bliver angrebet af svamp og en forrådnelsesproces starter. Det giver et fantastisk spil i træet. Især bøg og birk, som jo ellers er uden meget åretegning, bliver super flot. Når træet er tørt, er processen stoppet, men især birk har tendens til at blive for porøs, hvis man ikke starter udtørringen i tide.

Del siden